Sosyal Medya

Coğrafyamız

Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin “mezar” sıkıntısı: “Naaşı evde bekletiyoruz”

Suriye’deki savaştan kaçarak Lübnan’a sığınan mülteciler, mülteci olmanın yanında yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya. Suriyeli mülteciler, vefat eden yakınlarını defnedecek mezarlık bulamıyor.



Suriye'deki savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan mültecilerinden Savsan Ebu Halid isimli anne kızının hayatını kaybetmesine üzülemeden yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldı; vefatının ardından beş gün geçmesine rağmen küçük kızı defnedecek bir mezarlık bulunamadı.

“NAAÅžI EVDE BEKLETÄ°YORUZ”

Lübnan'a sığınan ve Beyrut kırsalında 10 metre karelik küçük bir barakada 3 çocuğu ve eşi ile birlite yaşayan Suriyeli mülteci anne Savsan Ebu Halid, defnedecek yer bulamadıkları için vefat eden kızını beş gündür evde bekletmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Anne Savsan “Naaşı evde bekletmek zorunda kaldık. Kahroluyorum, artık kokuya dayanamıyoruz” dedi.

Naaşı almayı kabul eden en yakın mezarlığın Beyrut'un 90 kilometre uzağında Trablus'ta olduÄŸunu söyleyen acılı anne “EÅŸim oraya da gitti, bir mezar yeri için 250 dolar istemiÅŸler” sözleriyle içinde bulunduÄŸu sıkıntılı durumu ifade etti.

LÃœBNAN MEZARLIKLARI DOLDU

Suriye savaşının baÅŸladığı dönemlerde Lübnan'daki mezarlıklar Suriyelilerin naaÅŸlarını kabul ediyordu. Zaman içinde hayatını kaybeden Suriyelilerin sayısının artması ile dolan Lübnan mezarlıklarında kalan sınırlı sayıda mezar da Lübnan vatandaÅŸları için arılıyor. 

Ebu Halid gibi çok sayıda Suriyeli mülteci vefat eden yakınlarını defnedecek mezar bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

MÃœLTECÄ°LERERE “MEZAR YOK”

Lübnan'da hizmet veren Dar'ül Fetva isimli yardım kuruluÅŸunun proje müdürü Kerime Huceyr, Suriyeli mültecilerin yaÅŸadığı mezarlık sıkıntısını “Beyrut'ta boÅŸ tek bir mezar bile yok” ÅŸeklinde ifade etti.

Uluslar arası yardım kuruluÅŸları ölen insanlarla ilgilenmiyor, bu aileler için çok büyük bir sıkıntı” diyen Huceyr, Lübnan'da yeni mezarlıkların açılması için mücadele verdiklerini söyledi.

BİR DEFİN İÇİN 150 DOLAR

Beyrut'un bir saat güneyinde bulunan Daraya köyündeki Suriyeli mültecilerin defedildiÄŸi mezarlık geçtiÄŸimiz Ocak ayında doldu. 

1993 yılında çalışmak üzere Lübnan'a göçen Suriyeli duvar ustası Ebu Abdu. Daraya mezarlığının dolması üzerine bir arazi satın alarak mültecilerin defin işlerini düzenlemeye başladı.

1,500 metre kare bir arazi satın aldım. Bu sayede mültecileri defnetmeye devam edebileceÄŸiz” diyen Ebu Abdu, her defin iÅŸleminden 150 dolar aldığını bu para ile de satın aldığı arazinin parasını ödediÄŸini belirtti. 

Ebu Abdu'nun açtığı yeni mezarlıkta Deyrzor, İdlib ve Halep gibi Suriye şehirlerinden göçmek zorunda kalmış hali hazırda 34 yetişkin ve 25 çocuk defnedilmiş bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.